VEELGESTELDE VRAGEN

BAGAGE

Bij veel vluchten binnen Europa en Amerika maar ook steeds vaker op intercontinentale vluchten moet voor bagage apart worden betaald. Let hierop als u uw vliegticket boekt. Op het e-ticket is de geboekte bagage terug te vinden (bv 23K = 23 KG / 1PC = 1 piece concept = 1 stuk van max 23 KG max 158 cm l+b+h) / 0PC = alleen handbagage).

De hoeveelheid handbagage verschil per maatschappij maar is meestal 1 stuk van tussen de 7 en 12 KG met maximale afmetingen van 55 x 40 x 23 cm + bv een laptoptas. Kijk voor de exacte toegestane hoeveelheden op de site van de betreffende maatschappij.

Overbagage kan meestal online en anders op het vliegveld worden bijgekocht, kijk voor de mogelijkheden en toeslagen op de site van de maatschappij of via “manage my booking” (te bereiken via de link in het e-ticket)

Speciale bagage zoals fietsen moet meestal vooraf worden aangemeld, dit kan via ons of “manage my booking”

Houdt er rekening mee dat in sommige gevallen de vlucht door een andere maatschappij wordt uitgevoerd (zie hiervoor het reisschema onder “operated by”) of dat u eerst een zogenaamde interline vlucht of feeder flight maakt met een andere maatschappij. Het is dan noodzakelijk de regels aan te houden van de maatschappij waarbij u incheckt. Neem bij twijfel contact op met de desbetreffende maatschappij.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend; neem bij twijfel contact met de luchtvaartmaatschappij. Wij hebben als bemiddelingskantoor geen  invloed op de bagageregels

 

FREQUENT FLYER PROGRAMMA’S

Als u een vlucht boekt  en u bent lid van een Frequent Flyer- programma, dan adviseren wij u om het nummer aan ons door te geven zodat wij dit in de reservering kunnen zetten. Houd er rekening mee dat de meeste maatschappijen lid zijn van een alliantie en dat u punten kunt sparen met bijvoorbeeld een Alitalia- ticket terwijl u lid bent van Flying Blue (KLM). KLM en Alitalia zijn namelijk beide lid van Skyteam. Andere grote allianties zijn One World en Star Alliance. Naast de punten die hiermee gespaard kunnen worden, biedt het programma ook voordelen m.b.t. de uitvoering van de vlucht; zo wordt u op de hoogte gehouden van schemawijzigingen of indien bijvoorbeeld uw bagage niet is meegekomen op de vlucht. Ook krijgt u automatisch alerts via e-mail of mobiele telefoon over online incheck, etc.

Het is echter lang niet altijd zo dat de geboekte vlucht punten oplevert; dit hangt namelijk af van de prijs en de restricties van het ticket. Zo leveren dure tickets vaak meer punten op dan goedkope en het komt ook voor dat er helemaal geen punten worden toegekend.

Voor meer informatie over de honorering adviseren wij u om contact op te nemen met de maatschappij of om op de website te controleren welke zogenaamde boekingsklassen punten opleveren en welke niet. De zoekmachines en ook onze medewerkers zullen bij het zoeken naar een vlucht altijd op zoek gaan naar de laagst beschikbare prijs. Bij deze prijs hoort een boekingsklasse en deze is terug te vinden in het vluchtnummer; bv KL5578Q; hierbij is Q dan de boekingsklasse.

Het is meestal niet verstandig om omwille van het frequentflyer- programma in een hogere boekingsklasse te gaan boeken aangezien deze (veel) duurder zijn en op deze manier dus het voordeel van de verworven punten teniet wordt gedaan.

Het inwisselen van gespaarde punten dient te gebeuren via de helpdesk van de maatschappij waar het programma loopt. Skybreakers heeft geen inzage in de hoogte van uw saldo en kan punten ook niet omzetten in tickets of upgrades.

Bovenstaande tekst geldt ook voor spaarprogramma’s zoals die van Bluebizz (van KLM).

Skybreakers kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet verwerven van punten, ook niet als het nummer per abuis niet in de reservering terecht is gekomen. Om te controleren of het nummer in de reservering staat, verwijzen wij naar het e-ticket; hierop moet het nummer te zien zijn.

(ONLINE) INCHECKEN

Inchecken kan bij de meeste vluchten via de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Het is ook mogelijk om op het vliegveld in te checken bij een balie of kiosk. Het moment waarop u online kunt inchecken verschilt per maatschappij, maar over het algemeen kan dit online vanaf 72 of 48 uur voor vertrek. U ontvangt in veel gevallen een reminder via de e-mail. Bij het inchecken ontvangt u een boardingcard. Hierop staat de tijd vermeld wanneer u zich uiterlijk bij de balie van de maatschappij moet melden om uw bagage in te checken en het tijdstip waarop de gate sluit. Heeft u alleen handbagage dan kunt u direct naar de paspoortcontrole of gate gaan. Wij adviseren u om uiterlijk 3 uur voor vertrek op het vliegveld aanwezig te zijn en om tijdens vakantieperioden  een ruime marge in acht te nemen. Dit geldt met name voor de kerstperiode. Houdt rekening met langere wachttijden en ook met vertragingen op weg naar het vliegveld. Als u uw vlucht mist is de kans groot dat er een nieuw ticket gekocht moet worden.

In de reminder die u vlak voor vertrek via de e-mail ontvangt, staat een link voor het online inchecken. Mocht u de mail niet hebben ontvangen dan kunt u ook inchecken op de site van de maatschappij via de link in het e-ticket.

Let op bij het invullen van de achternaam, hierbij het format aanhouden zoals op het ticket dus geen spaties of leestekens gebruiken; dus van der Keulen moet worden ingevuld als vanderkeulen en van ’t Hek als vanthek.

Mocht het niet lukken om op bovenstaande wijze in te checken dan is een veel voorkomende reden dat de vlucht wordt uitgevoerd door een andere maatschappij. Op uw e-ticket is te zien door welke maatschappij uw vlucht wordt uitgevoerd; dit is terug te vinden onder de term “operated by”. Ga in dat geval naar de site van desbetreffende maatschappij. Mocht dit ook niet lukken dan kan de incheck alleen op het vliegveld plaatsvinden.

Belangrijke informatie voor alle reizigers naar de VS: Zie onder.

REIZEN NAAR OF VIA DE VS EN CANADA

Voor reizigers die naar of via de VS reizen, geldt dat zij in het bezit dienen te zijn van een paspoort dat mechanisch gelezen kan worden. Reizigers met een handgeschreven paspoort (zoals het oude Belgische) mogen niet naar of via de VS reizen. Neem bij twijfel contact op met de ambassade of het consulaat van de VS of de visumdienst (www.visum.nl).  

 • Voor het reizen naar of via de VS is een zgn. ESTA noodzakelijk, de kosten zijn $14 pp. Als er recentelijk in landen als Cuba, Noord- Korea of Iran is gereisd dan is het vaak niet mogelijk om een Esta aan te vragen. Check hiervoor de site van Esta of andere bronnen op internet.
 • Voor het reizen naar of via de VS is vooralsnog volledige Covid vaccinatie noodzakelijk. Check de actuele stand van zaken (ook voor de eindbestemming(en) op nederlandwereldwijd.nl/reisadvies
 • Voor het reizen naar of via  Canada is een ETA noodzakelijk, deze moet uiterlijk 72 uur voor vertrek worden aangevraagd en kost  7CAD (ong. 4.90EUR) en is vijf jaar geldig
 • Voor reizen naar de Verenigde Staten van Amerika geldt dat alle reizigers uit zgn. VWP landen (waaronder Nederland) , verplicht zijn om voor aanvang van de reis elektronisch toestemming te verkrijgen voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig naar de Verenigde Staten. Dit geldt dus ook voor mensen die via de VS reizen en daar een overstap hebben. Meer informatie hierover vindt u op de website website https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1 Hier kunt u ook de ESTA aanvragen.
 • Kinderen moeten een eigen paspoort hebben.
 • Voor alle passagiers die naar of via de VS reizen moeten de luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig paspoort- en verblijfsgegevens verzamelen en naar de douane op het vliegveld van aankomst sturen via d.m.v. het zgn. Advance Passenger Information Systeem (APIS).
 • Om de wachttijd bij de incheck zo kort mogelijk te houden wordt u verzocht deze gegevens gereed te hebben op het moment van incheck. Hierbij gaat het dus niet alleen om paspoort gegevens, maar ook om de adresgegevens van de eerste verblijfplaats in de VS. Deze gegevens moeten bestaan uit huisnummer en straatnaam, stad, code van de staat en postcode.
 • Transferpassagiers die een eindbestemming hebben buiten de VS met een overstaptijd van 8 uur of langer binnen de USA kunnen voor het adres volstaan met ‘Transit to Non-US country’ en het vluchtnummer van de vlucht waarmee verder wordt gevlogen.
 • Voor passagiers die direct na aankomst in de VS een auto of camper gaan huren geldt dat zij meestal wel een idee hebben waar zij naar toe gaan en het verblijfsadres zo goed als mogelijk moeten opgeven.
 • Mensen die in de VS wonen en transferpassagiers hoeven geen adres in de VS op te geven.
 • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de maatschappij waarmee gevlogen wordt.
 • Op vluchten naar de USA mogen passagiers geen vloeibare stoffen in hun handbagage in het vliegtuig meenemen.
 • Vloeibare stoffen zijn drank, shampoo, zonnebrand, crèmes, tandpasta, gel en ander vergelijkbare middelen. Deze middelen mogen wel in de bagage mee die ingenomen wordt bij de incheckbalie.
 • Wat wel mag: Babymelk, gekolfde borstvoeding of sap als er een baby of klein kind meereist; voorgeschreven medicijnen met naam die correspondeert met de passagier; Insuline en andere essentiële, niet-voorgeschreven medicijnen.
 • Dat betekent dat dranken, die na de incheck in de taxfree winkels gekocht worden, niet mee aan boord kunnen.

Canada

Ook voor reizen naar of via Canada is het noodzakelijk om vooraf een elektronisch visum aan te vragen. U kunt dat hier doen.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend, neem bij twijfel contact op met de desbetreffende autoriteiten.

SCHEMAWIJZIGINGEN EN ANNULERINGEN

Bijna alle geboekte vluchten zijn tegenwoordig onderhevig aan schemawijzigingen en annuleringen. Sinds corona en ook in de huidige periode zijn de maatschappijen continu bezig met optimalisatie en het aanpassen van dienstregelingen. De wijzigingen worden veroorzaakt door personeelstekorten en maatregelen die worden genomen i.v.m. veiligheid en het voorkomen van extreme drukte op de luchthavens.

Hierdoor krijgen wij dagelijks een groot aantal annuleringen en wijzigen door van reeds geboekte vluchten. Indien mogelijk boeken wij de passagiers om op de best beschikbare routes zodat de bestemming alsnog kan worden bereikt, dit proces wordt achter de schermen en kosteloos uitgevoerd maar hierdoor kunnen zowel de route,  vertrek- en aankomst tijd en zelfs het aantal overstappen veranderen.

Mocht de bestemming niet meer bereikt kunnen worden of als er bijvoorbeeld een extreem lange overstap of overnachting noodzakelijk wordt dan zullen wij contact opnemen met de klant om de alternatieven te bespreken, dit komt in veel gevallen neer op een restitutieprocedure en indien mogelijk de aanschaf van nieuwe tickets waarbij een eventueel verschil in tarief zal worden verrekend, maar ook is het mogelijk om een restitutie aan te vragen.

Alle omboekingen die een relatief geringe impact hebben (bijv. 3 uur eerder of later vertrek of vliegen via een andere route, ook als er 2 x i.p.v. 1 x moet worden overgestapt) zullen wij om praktische redenen niet communiceren aangezien er altijd weer nieuwe wijzigingen en annuleringen kunnen volgen en ook omdat de maatschappij nog steeds aan de vervoersverplichting voldoet binnen de specifiek marges die hiervoor gelden.

 • Het is daarom noodzakelijk om ruim en ook vlak voor vertrek de actuele tijden in de gaten te houden via de link in het e-ticket, zo is online op elke gewenst moment exact na te gaan wat de tijden en vluchtnummers zijn.

Belangrijk is dat wij er voor zorgen dat ook de nieuwe route in alle gevallen voldoet aan de eisen die de maatschappij stelt t.a.v. de “minimum connecting time” (MCT). Dus ook als de overstap korter wordt t.o.v. het origineel geboekte tickets dan is de vervoersgarantie nog steeds van toepassing. Mocht de overstap in de praktijk desondanks niet lukken, dan zal de maatschappij ook bij de omgeboekte tickets dus altijd zorgen voor een kosteloze omboeking naar de eerst beschikbare vlucht. Als de overstap na een schemawijziging niet meer voldoet aan de MCT dan zullen we het ticket sowieso omboeken volgens de procedure zoals  hierboven beschreven.

Wij hebben als Skybreakers uiteraard geen invloed op wijzigingen en annuleringen en vragen daarom begrip omtrent dit onderwerp, mochten er echter nog vragen of feedback zijn dan horen wij dit graag.

VLIEGEN ALS GROEP

Bij het reizen op een groepsticket gelden in principe dezelfde regels als bij individuele tickets. Bent u de organisator van de reis dan ontvangt u na de boeking een e-ticket met vermelding van de namen en e-ticketnummers van alle deelnemers. Verder is er meestal 1 reserveringsnummer waaronder de hele boeking bij de maatschappij bekend is.

Wij adviseren om naar ieder deelnemer het complete e-ticket (waar dan ook de namen van de overige reizigers op staan) te mailen, zodat iedereen op de hoogte is van de vertrektijd en vluchtnummers.

Iedere deelnemer kan vervolgens in de meeste gevallen zelf op de gebruikelijke wijze (online) inchecken, stoelen reserveren of upgraden, bagage bijkopen of maaltijdvoorkeuren doorgeven. Zie hiervoor de informatie bij (online) inchecken en stoelreserveringen. Als organisator kunt u dit ook zelf doen, wel zijn dan de paspoortgegevens noodzakelijk.

Bij (grote) groepen is het soms handiger iedereen op het vliegveld te laten inchecken d.m.v vertoon van het paspoort, aangezien het lastig kan zijn om aan iedere deelnemer uit te leggen hoe de online incheck precies verloopt.

Daarnaast houden sommige maatschappijen een afwijkende procedure aan en zal de incheck en stoelverdeling op het vliegveld gebeuren als het niet mogelijk is om online in te checken. In de meeste gevallen heeft de maatschappij wel al een zgn “groupseating” aangevraagd zodat de groepsdeelnemers zo veel mogelijk bij elkaar zitten.

Kortgezegd zijn er dus 3 manieren om in te checken;

 1. online door de organisator
 2. online door de deelnemer
 3. op het vliegveld door de deelnemer

Het is bij de meeste maatschappijen wegens kostenbesparing en om veiligheidsredenen niet mogelijk om als groep in te checken, waardoor ieder voor zich dient in te inchecken. Het is echter aan te raden dat de persoon die de groep vertegenwoordigt dit ter plekke bij het incheckpersoneel alsnog verifieert.

Wij adviseren om als groep een extra ruime tijdsmarge in te bouwen m.b.t. het (groeps)vervoer naar het vliegveld. De gevolgen bij een vertraging om welke reden dan ook kan namelijk grote financiële gevolgen hebben waarvoor Skybreakers niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Het is mogelijk om als groep te verzamelen en vervolgens (ieder voor zich) in te checken, het is ook mogelijk om te verzamelen bij de gate en het inchecken meteen te voltooien bij aankomst op het vliegveld van de individuele reizigers. Dit om te voorkomen dat de hele groep wordt vertraagd door laatkomers.

Ook dient het aanbeveling om (als vertegenwoordiger) een dag vóór de heen- en terugreis nogmaals de actuele vertrektijd van de vlucht te controleren i.v.m. eventuele onvoorziene last-minute schemawijzigingen. De actuele tijden zijn terug te vinden op websites zoals www.schiphol.nl of de site van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt, maar ook via de dieplink die in de meeste e-tickets is terug te vinden. Skybreakers kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het missen van de vlucht door schemawijzigingen of andere veranderingen in de vluchtuitvoer en de daaruit voortvloeiende financiële schade van bijvoorbeeld het (elders geboekte) landarrangement. Zie ook punt punt 5 van onze boekingsvoorwaarden.

Let als organisator van een groepsreis op de eventuele verschillende nationaliteiten en de bijbehorende afwijkende visa- en transitregels. Zie ook: “visa en vaccinaties”

REISDOCUMENTEN, VISA EN VACCINATIES

DENK VOOR VERTREK AAN:

 • Geldigheid paspoort. Let op: voor sommige landen moet het paspoort nog een aantal maanden voor vertrek geldig zijn of is het vereist dat kinderen op een eigen paspoort reizen.
 • Geldig (transit)visum
 • Reisadvies en vaccinatie info
 • Reisverzekering
 • Voor het reizen naar of via de VS is een zgn. ESTA noodzakelijk, de kosten zijn $14 pp. Als er recentelijk in landen als Cuba, Noord- Korea of Iran is gereisd dan is het vaak niet mogelijk om een Esta aan te vragen. Check hiervoor de site van Esta of andere bronnen op internet.
 • Voor het reizen naar of via de VS is vooralsnog volledige Covid vaccinatie noodzakelijk. Check de actuele stand van zaken (ook voor de eindbestemming(en) op nederlandwereldwijd.nl/reisadvies
 • Voor het reizen naar of via Canada is een ETA noodzakelijk, deze moet uiterlijk 72 uur voor vertrek worden aangevraagd en kost  7CAD (ong. 4.90EUR) en is vijf jaar geldig.

N.b: Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het (op tijd) regelen van de juiste reisdocumenten, vaccinaties en visa. Let hierbij ook op de juiste geldigheid. Voor sommige landen geldt dat het paspoort nog minimaal 6 maanden na de terugreisdatum geldig moet zijn of dat kinderen een eigen paspoort moeten hebben. Controleer voordat u op reis gaat altijd eerst via het visumburo of via de website van de ambassade welke documenten vereist zijn en welke speciale voorwaarden van toepassing zijn via het visumburo of via de website van de ambassade welke documenten vereist zijn en welke speciale voorwaarden van toepassing zijn.

WIJZIGEN TICKET

Sommige tickets zijn online te wijzigen (via de ‘manage my booking’ link op het e-ticket). Mocht dit niet lukken, dan kan dit via ons. Stuur in dit geval uiterlijk 48 uur voor vertrek een mail naar [email protected] of neem telefonisch contact met ons op. Voor de wijzigingskosten van het ticket verwijzen wij u naar de op de factuur vermelde ticketvoorwaarden.  Als er bij wijzigen 100% staat, betekent dit dat het ticket niet wijzigbaar is.

Wordt hier een bedrag vermeld, dan zijn dit de kosten die u per persoon per wijziging betaalt. N.b: het wijzigen is afhankelijk van beschikbaarheid. Mocht er geen plaats meer zijn in uw boekingsklasse, dan wordt er een extra toeslag berekend, bestaande uit het tariefsverschil + een eventueel verschil in luchthavenbelasting.

De nieuwe vluchtdatum moet altijd binnen de geldigheidsduur van het betreffende ticket vallen, deze verschilt per ticket en maatschappij; sommigen houden de datum van uitgifte als uitgangspunt, anderen de datum van vertrek. Wij kunnen op aanvraag nagaan wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van het geboekte ticket. Er kan dus niet vanuit worden gegaan dat er gewijzigd kan worden naar elke gewenste datum.

Het is van groot belang dat de wijziging voor vertrek van de vlucht wordt doorgegeven aangezien het ticket anders vervalt.